Zdraví na talíři

Naše zdraví definuje náš život, když onemocníme, změní se celá naše realita, zhoršuje se nejen fyzický, ale i psychický stav, vrhá stín na celý život. Jak se tedy máme chránit před nemocemi, před zdravotními problémy, se kterými se potýká mnoho lidí, aby se nám vyhýbali? Nejlepší je vybrat si zdravé jídlo, které je vlastně zodpovědné za naše tělo a jeho práci.

Pokud náš talíř obsahuje tučná, smažená jídla, chybí mu rozmanitá zelenina, krupice a cereálie, pak nám bohužel budou chybět i nutriční hodnoty potřebné pro naše tělo. Základním principem zdravého talíře by proto měla být rozmanitost produktů, barevná zelenina a ovoce, protože každý z nich má jiné hodnoty, ale také jiné krupice a obiloviny.

Nejoblíbenější v použití je čištěná pšenice, která bohužel není pro naše zdraví prospěšná, protože má malou nutriční hodnotu a velmi málo vlákniny, ale volbou celozrnné mouky již své zdraví zlepšujeme. Stojí za to si dobře vybrat, místo smaženého jíst pečené nebo vařené, vzdát se sladkých, sycených nápojů a místo toho zvolit vodu nebo přírodní šťávy, bylinkové čaje. Pokud u nás rezonuje rčení „jste to, co jíte“, rozhodně se pokusíme vyhýbat fast foodům, sladkým a tučným jídlům, protože je známo, že našemu tělu neprospívají.

Hotové jídlo a zdraví?

Je známo, že se obecně má za to, že jídlo připravené doma je nejzdravější. To však není vždy pravda. No, hodně záleží na tom, z jakých surovin se ten pokrm vlastně skládá a v jakém množství ho budeme sníst.

Proto bychom s tím měli v nejbližší době rozhodně počítat, uvidíme, že ne vše je tak samozřejmé, jak jsme si mysleli. Pravdou je, že i hotové jídlo může mít hubnoucí vlastnosti za předpokladu, že se vzdáme omáček, které samy o sobě obsahují obrovské množství kalorií.

Pokud tedy někomu záleží více na svém zdraví, měl by se před objednávkou podívat na to, z čeho je pokrm skutečně vyroben. Po nějaké době se sami přesvědčíte, že i nákupem ve městě se dá zhubnout. Bez ohledu na náš přístup to může být pro naši postavu zásadní. Vyplatí se podívat na to, co jíme, protože na tom bude do značné míry záviset naše váha.

Vláknina nezbytná ve zdravé výživě

Hodně slyšíme o vláknině, jak je zdravá a potřebná v našem těle, a vlastně ani nevíme, co tato vláknina je. Vláknina není nic jiného než skupina chemických sloučenin, které se nacházejí v rostlinách, které jíme a nejsou rozkládány trávicími šťávami v těle.

Protože se netráví, nemůže být pro nás energetickým palivem, ale plní stejně důležité funkce. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby naše strava obsahovala asi 30 gramů vlákniny každý den. Předchází rakovině tlustého střeva, umožňuje efektivní a efektivní činnost trávicího traktu, snižuje hladinu cholesterolu a je prevencí srdečních chorob a cukrovky.

Je také důležité, aby vláknina očišťovala naše tělo od různých toxinů, které ho ponechané v těle mohou otrávit. Jak vidíte, účinek vlákniny je velmi dobrý, proto se vyplatí vědět, v jakých produktech se nachází. Především se jedná o zeleninu, ovoce a obilné produkty. Je však třeba pamatovat na to, že vláknina vyžaduje současnou konzumaci velkého množství tekutin. V opačném případě může způsobit zácpu.