Byliny jsou dostupné po staletí a po staletí jsou ceněným zdrojem zdraví. V kuchyni je využívaly naše prababičky, babičky a maminky. Žijeme však v úplně jiném světě. Je to svět, kde se léčba provádí především tabletami a chuť pokrmům dodávají malé kostičky, ve kterých je mnohem více chemie než skutečných bylinek. Vyplatí se to změnit.
Abyste měli z bylinek užitek, vyplatí se je sami zmrazit nebo nasušit a v této podobě je přidávat do pokrmů. Vhod přijde i malý herbář: dá se dát i na parapet. Není moc potřeba mít vždy po ruce špetku čerstvých bylinek. Mají blahodárný účinek. Přidáním do jednotlivých pokrmů nejen dobarví jejich chuť, ale také nám je pomůže strávit.
Pomocí bylinek můžeme také výrazně vylepšit vzhled pokrmu – nic neudělá pokrm atraktivnějším než lístek čerstvé bazalky nebo máty. Pokud jste do vývaru v kuchyni použili pouze bylinky a občas petržel – jste povinni to změnit, pokud vám alespoň trochu záleží na svém zdraví.
Hubnutí s jablečným octem
Jablečný ocet je spojen především s kuchyní – používáme ho do salátů, omáček i k masům. Vyrábí se fermentačním procesem způsobeným octovými bakteriemi. O názory, že pravidelná konzumace jablečného octa podporuje boj se zbytečnými kilogramy, však není nouze.
Při pravidelném užívání snižuje chuť k jídlu, díky čemuž přijímáme méně kalorií, zvyšuje také sekreci trávicích enzymů, což ovlivňuje rychlost metabolismu a procesy odstraňující toxiny z našeho těla. Nepřehánějte to s množstvím jablečného octa, které užíváte, protože nadměrné množství může dráždit žaludeční sliznici a způsobit vředy.
Jedna lžička, ale užívaná pravidelně, každý den, stačí. Pouhé užívání jablečného octa k účinnému zbavení se nadváhy nestačí, ale díky jeho příznivým účinkům na trávicí procesy se ho vyplatí zařadit do svého jídelníčku. Jablečný ocet navíc obsahuje řadu prvků a vitamínů, které mají pozitivní vliv na fungování organismu. Můžete si ji koupit v obchodě nebo si ji vyrobit sami.
Trénink v dnešní době – co se vyplatí vědět?
Současný trénink není jen soubor cviků. To je celý komplikovaný mechanismus, který nás má dovést k optimální formě umožňující dosáhnout zamýšleného sportovního cíle. Základem je samozřejmě pohyb a cvičení, ale stále důležitější je správná strava a doplnění těla.
Stojí za to se blíže podívat na izolát syrovátkové bílkoviny, běžně používaný profesionálními kulturisty. Jde o bílkovinu získanou z mléka, která se získává různými metodami. Isobate má velmi vysoký obsah bílkovin s minimálním obsahem tuku. Používá se jak ve fázi spalování tuků, tak v období intenzivního budování svalové hmoty.
Tento doplněk je stále více využíván sportovními amatéry s tím, jak klesá cena (ačkoli je stále mnohem dražší než syrovátkový proteinový koncentrát) a zvyšuje se povědomí nadšenců do fitness a kulturistiky. Budou amatérem výše uvedených sportů, je bezpodmínečně nutné zvážit doplňování našeho jídelníčku o bílkoviny v této podobě.