Proč se vyplatí jíst zdravě?

Každý den musíme plnit spoustu dalších povinností. Nemáme čas na zbytečné aktivity, takže jíme také rychle a ne nutně zdravě. Zdá se nám, že tělo od nás dostává, co má, ale ve skutečnosti je to úplně jinak.

Naše tělo potřebuje ke správnému fungování velké množství vitamínů, minerálů a živin. Každý den bychom mu měli poskytnout minimum, abychom se především cítili dobře. Zdravá strava není jen o správné váze, ale také o pohodě, zdraví a stavu pokožky. Produkty bez chemikálií a konzervačních látek nám umožňují užívat si hladkou a pružnou pokožku.

Pití velkého množství minerální vody ji navíc činí jemnou, zářivou a zvlhčenou. Zlepšujeme také funkci trávicího a trávicího systému. Lépe se nám dýchá, máme více energie a ochoty jednat. Správná strava může pozitivně ovlivnit celý náš život a přimět nás, abychom toho načerpali plné hrsti. Zabere nám to roky a dodá nám sílu.

Může být čokoláda zdravá?

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších sladkostí. Se sušeným ovocem, plněnou, mlékem – to lidé milují ve všech podobách, ale jsou všechny zdravé? A může být čokoláda vůbec zdravá? Ano, samozřejmě! Nezapomeňte však volit hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Obsahuje hodně hořčíku a flavonoidů, které brzdí rozvoj rakovinných buněk, zabraňují cukrovce a srdečním chorobám.

Konzumace tmavé čokolády se doporučuje lidem, kteří jsou vystaveni intenzivní fyzické nebo duševní námaze. Další odrůdou čokolády může být sušené ovoce a ořechy, které mají také pozitivní vliv na lidské zdraví. Mějte však na paměti, že čokoláda je stále pokladnicí bílého cukru, takže to nepřehánějte.

Optimální množství je jedna tableta týdně. A co mléčná a bílá čokoláda? Vše je pro lidi, takže se neomezujte pouze na hořkou čokoládu. Čas od času jsou povoleny i jeho mléčné a bílé varianty. Nutno však podotknout, že bílá čokoláda neobsahuje ani gram kakaa, proto by se jí zpravidla nemělo říkat čokoláda. Je to také nejméně zdravá varianta této sladkosti.

Tři nápady na zdravé a rychlé snídaně

Snídaně je prvním a nejdůležitějším jídlem dne, proto se vyplatí připravit ji z hodnotných a zdravých surovin. Jedním z návrhů mohou být jáhly s vaším oblíbeným ovocem. Než začnete kaši vařit, opláchněte ji vroucí vodou. Tato úprava odstraní jeho charakteristickou hořkou pachuť.

Kroupy uvařte podle návodu na obalu a poté nasypte do salátové mísy a přidejte oblíbené ovoce nebo sušené ovoce. Případně můžete přidat trochu skořice, kakaa, lžíci medu nebo trochu arašídového másla. Podobnou, ale rychlejší variantou bude kaše. Příprava zabere pouhých pět minut. Na začátku odměřte správné množství a nalijte do misky.

Poté zalijte vroucí vodou nebo mlékem (kravským / rostlinným) do požadované konzistence. K tomu se, stejně jako v případě prosa, přidávají oblíbené přísady. Na své si přijdou i milovníci slaných snídaní. Budou potřebovat zralé avokádo a dvě vejce. Ovoce se rozpůlí a pecka se vytrhne, vejce se pak přilepí na pecku. Vše vložte do trouby a po 20 minutách vyndejte. Dobrou chuť!