Nedostatek času je naším největším nepřítelem na cestě ke zdravému životnímu stylu. Je to on, kdo je zodpovědný za to, že jíme cokoli, boules like, jíme produkty, které by v naší lednici vůbec neměly být. Jediným receptem je vytvořit akční plán, a to jak v oblasti stravování, tak v oblasti tréninku.
Můžete si vytvořit jídelníček na celý týden s nákupním seznamem na míru. Pokud přijdete domů na oběd rovnou z práce, je dobré připravit večeři den předem na dva dny. Připravit na každý den jiné jídlo je pracné, proto je dobré si usnadnit život. Jídlo se vyplatí připravovat den předem: nejde jen o oběd, ale i snídani a večeři.
Kuchyňské linky a lednice musí být také vybaveny zdravými svačinami, poté, co se zbavíme těch pro naši postavu nepříznivých. V případě náhlého záchvatu hladu sáhneme po ovoci nebo celozrnných výrobcích, nikoliv po čokoládové tyčince. Není nic špatného na tom, sáhnout po hotových produktech, ale pokaždé je potřeba pečlivě ověřit jejich složení.
Ořechy – zdravé křupání
To, že ořechy pomáhají zhubnout, i když se jedná o velmi tučná jídla, je určitým paradoxem. Poskytují však hmatatelné důkazy, že otrocké počítání kalorií a jejich přiřazování do jídelníčku je chyba. Kalorie nejsou stvořeny rovnocenné a důležitější než jejich množství je kvalita toho, co jíme.
Ořechy jsou tou nejzdravější svačinkou. Samozřejmě byste si měli vybrat nesolené ořechy v jejich nejčistší podobě, bez syntetického koření. Obsahují tolik různých druhů vitamínů a minerálů, že je lze považovat za přírodní doplněk stravy. Ořechy bychom měli zařazovat do jídelníčku každý den, ale s mírou.
Maximální denní dávka je 30 gramů jakýchkoliv ořechů. Taková ořechová dietní injekce je skvělou prevencí cukrovky, protirakovinným štítem, podporou oběhového systému, všelékem na obezitu nebo hypertenzi. Přesná nutriční rovnováha ořechů závisí na druhu, který si vyberete. Všechny však obsahují cenné omega-3 mastné kyseliny.
Otrubové palačinky – zdravá snídaně
Milujeme palačinky a palačinky k snídani. Pokud je však připravíme z pšeničné mouky a ozdobíme sladkým javorovým sirupem nebo čokoládovým krémem, který má více společného s cukrem než s čokoládou, budou mít se zdravou snídaní pramálo společného.
Naštěstí můžete spojit podnikání s potěšením a vyzkoušet například chutné otrubové koláče. Základem jsou vždy pšeničné a žitné otruby. Stačí smíchat 2 lžíce pšeničných otrub se 3 lžícemi žitných otrub, pro správnou konzistenci přidat vajíčko a asi 2 lžíce řeckého jogurtu – a to je základ na palačinky. Po usmažení je jen podávejte s oblíbeným ovocem.
Pro zpestření chuti koláčů můžete do hmoty před smažením přidat nastrouhané jablko a skořici. Tímto způsobem získáme otrubový jablečný koláč. Dobrým doplňkem hmoty je také drcený banán a nastrouhaná hořká čokoláda. Přídavky lze libovolně upravovat podle vlastního vkusu. Je však třeba mít na paměti, že se musí jednat o zdravé produkty.