Zelenina a ovoce obsahují základní vitamíny a minerály. Mnohé z nich podceňujeme, přestože jsou levné a často dostupné po celý rok. Brambory jsou rozhodně nedoceněnou zeleninou. Brambory obsahují velké množství draslíku, který podporuje léčbu hypertenze. Existuje pouze jedna podmínka: brambory musí být vařené bez soli.
Kromě draslíku obsahují hlízy brambor inhibitory proteázy, které ničí rakovinné buňky. Rajčata jsou velkou pokladnicí lykopenu a draslíku. Už víme, jak funguje draslík, a lykopen chrání tělo před rakovinou. Obsah lykopenu je v syrových rajčatech nižší, jejich smažení nebo vaření zvyšuje obsah lykopenu.
Podceňujeme také zdravotní vlastnosti angreštu. Tyto drobné plody obsahují vápník, hořčík a železo. Velmi cenným zdrojem vitamínu C je rybíz a červená řepa obsahuje kyselinu listovou a železo. Vyplatí se sáhnout po mrkvi, která poskytuje velké množství betakarotenu, betakaroten chrání naši pokožku před škodlivými účinky UV záření.
Proč jsou citrony tak zdravé
Všichni víme, že citrony obsahují velké množství vitamínu C. Důležitější je, že tohoto vitamínu je nejen hodně, ale naše tělo ho vstřebává mnohem snadněji než synteticky získaná kyselina askorbová, tedy vitamín C v tabletách. Tělo snadno absorbuje vitamín C z citronů, protože obsahují také flavonoidy.
Tyto látky nejen usnadňují vstřebávání vitaminu C, ale mají také pozitivní vliv na kapiláry, tedy velmi nenápadné cévy. Vyplatí se proto pít citronovou šťávu každý den pro profylaktické účely. Posílí kapiláry, ale i žíly. Citronovou šťávu lze použít i v prevenci aterosklerózy. Tuto šťávu lze použít jako pomůcku při léčbě křehkosti žil a aterosklerózy.
Flavonoidy mají navíc antialergické a protizánětlivé vlastnosti. Není divu, že se citron používá při nachlazení, že podporuje léčbu chřipky. Po citronové šťávě můžeme sáhnout i při zažívacích potížích a vysokém krevním tlaku.
Zdravé exotické ovoce
Jednou z doporučených 5 porcí ovoce může být exotické ovoce. Mnohé z nich jsou mimořádně bohaté na vitamíny a minerály. Mezi exotické ovoce, které má dobrý vliv na naše zdraví, patří citrony, které jsou bohatým zdrojem vitamínu C, odkyselují a čistí tělo od toxinů. Granátová jablka naproti tomu obsahují organické kyseliny a antioxidanty a kokos poskytuje velké množství vitamínů A a E.
Mango obsahuje velmi málo kalorií a má velmi vysoký obsah draslíku, sodíku a bílkovin. Konzumace manga spaluje tuk rychleji. V kiwi najdeme velké množství vitamínu C – konzumace 1 kiwi denně zajistí tělu denní dávku tohoto vitamínu. Kromě toho kiwi poskytuje vitamín B a draslík. Nezapomínejme ani na fíky, které obsahují velké množství vápníku a vlákniny.
Avokádo je velmi cenné ovoce, které je výjimečně bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které normalizují hladinu cholesterolu a umožňují lépe vstřebat cenné živiny obsažené v potravinách, které konzumujeme.