Jak zlepšit vstřebávání vitamínů a minerálů?

Někdy, i když dbáme na velmi pestrou stravu, která by nám měla zajistit spoustu vitamínů a minerálů, ale výzkumy dokazují, že je našemu tělu chybí. jak je to možné? Nejčastějším problémem je neabsorbování mnoha cenných složek potravy.

Může za to například špatná kombinace složek potravy (mnoho složek se navzájem ovlivňuje a zlepšuje nebo zhoršuje vstřebávání ostatních složek). Také můžeme málo získat tím, že jíme zdravá jídla, když nejsou správně připravená (například zpracovaná při příliš vysokých teplotách). Zelenina ztrácí mnoho vitamínů, pokud se vaří příliš dlouho.

Také stojí za to vědět, že alkohol a nikotin ničí mnoho vitamínů, takže stojí za to se jich vzdát. Klíčem ke zdraví je tedy nejen zdravé stravování, ale také zajištění toho, aby vitamíny a minerály obsažené v potravě byly vstřebány naším tělem v maximálním množství. Není to tak jednoduché, protože musíte myslet na mnoho aspektů zdravé výživy zároveň.

Občerstvení na párty

Zdravé svačiny na párty, nezní to jako paradox? Samozřejmě, že ne, s trochou fantazie a volného času můžete vytvořit něco opravdu chutného a něco, co naše hosty překvapí. Recept je jednoduchý, stačí proměnit dietní pokrmy, které během dne sníme, na svačiny.

Kuřecí prsa, která ocení sportovci, se tak dají nakrájet do neobvyklých tvarů, ozdobit zelenou a červenou zeleninou a směle podávat hostům. Chuť našich hostů si získá i celozrnný chléb s bílým sýrem a lososem. Proč nevyužít nakrájené avokádo s drcenými ořechy nebo přesnídávky, které se ze zdravých surovin stanou hlavním lákadlem stolu.

Vše záleží na vaší fantazii a určitě vaše dietní svačiny překonají tučné a bez chuti chipsy nebo sušenky. Rozhodně je lepší naservírovat něco zdravého ostatním i sobě, protože ukážeme, že akce nemusí být koncentrátem všeho nezdravého.

Bulgurová krupice může být velmi užitečná

Bulgurová krupice pochází z Blízkého východu, získáváme ji z tvrdé tvrdé pšenice. Vypadá to jako kuskus. Stojí za to seznámit se s jeho prospěšnými vlastnostmi pro zdraví a zavést jej do svého jídelníčku.

Nutriční hodnota 100 g je 342 kcal, bulgur je bohatý na vlákninu (ulevuje nadýmání a zácpě, dokáže bránit i karcinogenním procesům v tlustém střevě), na bílkoviny, obsahuje sacharidy, malé množství tuků a vodu. Přítomnost prvků jako hořčík, draslík, sodík, železo příznivě ovlivňuje krvetvorné procesy a zlepšuje zásobování buněk těla kyslíkem.

Vzhledem k nízkému glykemickému indexu (46) se doporučuje pro diabetiky, pro obsah kyseliny listové – pro těhotné ženy. Způsob přípravy závisí na odrůdě – sklenici jemnozrnného bulguru (používá se do salátů, polévek) zalijte 1, 5 hrnky vroucí vody, poté přikryté nechte 20 minut, dokud krupice neabsorbuje vodu. Střední a hrubá zrna vařte 6–8 minut ve dvou sklenicích vody. Tyto dvě odrůdy lze použít v hlavních chodech.